Blog 05

November 2019

Door Esmé de Boo

Het belang van videocontent

 

De vraag is niet óf je video gaat inzetten, maar hóe je video gaat inzetten. (Animatie)video’s zijn tegenwoordig een levendig en populair onderdeel van de online ervaring. 

Video versus teks

We halen tegenwoordig steeds vaker informatie uit een video dan uit een geschreven stuk tekst. En ik moet bekennen, ik kijk inderdaad ook liever een video dan dat ik een lange lap tekst lees. Je zult je afvragen waarom ik dan over dit onderwerp een blog schrijf? Naast de tijd blijkt uit een onderzoek van het SWOCC dat tekstcontent op een positievere manier bijdraagt aan het imago, het merkvertrouwen en de merk-reputatie dan videocontent. Daarnaast wordt tekstcontent meer als geloofwaardig bestempeld. Dit wil niet zeggen dat video’s per definitie een slechte keuze zijn als het gaat om content, alleen moet er beter over worden nagedacht. 

Hoe komt het nou eigenlijk dat informatie steeds vaker via video wordt geconsumeerd? Tegenwoordig is bijna iedereen in het bezit van een smartphone en dan met name de jongere generaties. Daarnaast verwerken we videocontent of visuele informatie een stuk eenvoudiger dan tekst. Volgens Wirebuzz, een online marketingbureau, onthouden consumenten 95% van de boodschap van jouw verhaal na het kijken van een video. Na het lezen van een tekst is dit slechts 10%. 

 

Inzetten van videocontent

Video’s worden onder andere ingezet als communicatiemiddel om een nieuwe doelgroep te bereiken of om naamsbekendheid te creëren. Video’s kunnen tegenwoordig ook ondersteunend zijn op het gebied van search engine optimization (SEO). In vele sectoren gebruikt men Google als een oriëntatiekanaal. Door video’s te optimaliseren, kan jij beter gevonden worden. Echter kunnen zoekmachines de video’s zelf niet bekijken en is het dus belangrijk om een video te voorzien van een titel, een korte beschrijving, relevante tags, zoekwoorden en een thumbnail. Probeer relevante zoekwoorden te vinden en kies voor “long tail” zoekwoorden. Dit zijn zinnen van ongeveer drie à vier woorden. YouTube maakt het vandaag de dag mogelijk om te zoeken in video’s met een speciale plug-in. Dankzij deze functie wordt men vanuit een zoekopdracht precies verwezen naar het moment in de video waar men naar op zoek is. Daarnaast kunnen video’s weergeven hoe jouw producten en/of diensten eruitzien en wat ze doen of tonen video’s jouw deskundigheid. Op deze manier worden video’s ingezet als een middel om bestaande klanten te bedienen. 

 

De voordelen van video

Een groot pluspunt van videocontent is dat er meerdere zintuigen worden geprikkeld. Een video bevat bewegende beelden, ondersteunend geluid en tegenwoordig steeds vaker ondertiteling. Hierdoor komt de informatie op verschillende manieren binnen. Dankzij een filmpje wordt de content makkelijker verwerkt, waardoor het beter wordt begrepen. En beter wordt onthouden. Perfect als iets lastig is uit te leggen, zoals een werkproces of een nieuwe dienstvorm. Wat ook opvallend is, is dat consumenten minder streng oordelen over video’s dan over teksten. Dit komt waarschijnlijk door het montagewerk en de effecten die worden toegevoegd voor de afwisseling en dit zorgt weer voor afleiding. 

 

Naast al deze inhoudelijke voordelen is de belangrijkste misschien nog wel dat je online vindbaarheid enorm verbetert wanneer je video gaat inzetten. Youtube is op Google na de allergrootste zoekmachine met 1,9 miljard maandelijkse gebruikers. Zorg als merk dat deze gebruikers jou ook vinden wanneer ze op zoek zijn!

"Wil je weten wat wij met jouw verhaal kunnen? We denken graag mee!"

 

Meet Annie Made It

Het team van Annie Made It maakt toegankelijke (expl)animaties en video's met voice-overs. Daarvoor heeft Annie alle kennis in huis.

Afspreken? Annie-time, Annie-where

Vul ons contactformulier in of mail: info@anniemadeit.nl